Новини

ВОДНОСПАСИТЕЛЕН  МИНИМУМ

vodnospasitelen_minimum

ОЧАКВАМЕ ВИ!

 на 06.01.2020 г.

 

ЧЕСТИТА НОВА 2020 ГОДИНА !

Резултат с изображение за ново година 2020 пожелания

Най-хубавият и красив християнски празник наближава, скъпи ученици със стихотворения за Коледа направете духа и атмосферата на празника още по-вдъхновяваща тази година.

stihotvoreniq za koleda

Днес честваме един от най-българските празници – Деня на народните будителите.buditeli

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Деня на народните будители е отбелязан за пръв път неофициално в Пловдив през 1909 г.

Днес този ден е официален празник, на който се чества паметта на всички български просветители, книжовници, писатели, публицисти, революционери, патриоти и родолюбци, изиграли роля в запазването и поддържането на българския дух, в организирането и повеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание.

Най-прочутите будители на българския народ са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Поп Пейо, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание. Нека не пропускаме и създателите на славянската писменост – братята Кирил и Методий.

Деня на будителите е празник, който изразява необходимостта на вече освободена България да почете паметта на великите си възрожденци, да припомни делата и приноса им и да съгради облика на героите. Пантеонът на борците ни тепърва се изгражда, от Освобождението не е минал все още и четвърт век. По-силна от всякога е нуждата на народа ни от митологизиране и героизиране на борците за свобода – за да не забравят българите смелите синове на родината. Именно затова през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, внася предложение в Министерски съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Много градове, села и читалища почитат паметта на героите, защо това да не се превърне в общ български празник. Предложението се приема и така на 28 юли 1922 г. 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година XIX обикновено народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. През февруари 1923 г. цар Борис ΙΙΙ подписва закона. Така от 1922 до 1945 г. 1 ноември е общонационален празник.

Новата комунистическа власт забранява честването на празника. За него не се споменава, той не е официален, но на много места се почита. Българите ценят възрожденското си минало и будителите си, затова не е така лесно този ден да загуби значимостта си за тях.

След смяната на властта и дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда от 28 октомври 1992 г., традицията на честването е възобновена.

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

2019-2020 г. на 16.09.2019 г. от 10:00 часа в двора на училището.

Хайде отново на училище

За всички ученици

Ръководството и екипът от преподаватели пожелават успешна учебна година на всички ученици и техните родители!

ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

16.11.2018 година

Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие.

 

Днес, повече от всякога, можем да си зададем един въпрос. Да бъдем толерантни или не? Да си толерантен означава да осъзнаваш себе си чрез другите.

                                 Балкан фолк 2018 година

 Прочетете  

Ако се затруднявате да отговорите кои точно са народните будители, “Моята първа книга за народните будители” (изд. ПАН) може да ви бъде отличен помощник. В нея ще откриете кратко, ясно и увлекателно обяснение на историята на стотиците духовници, творци, учители, превели България през вековете и изградили с действията си българската духовност и идентичност.

Тържествено отбелязване на 1 ноември

ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Национална седмица на четенето

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Тържественото откриване на новата 2018/2019 учебна година ще се състои на 17.09.2018 г. от 9:30 часа в двора на училището.

Ръководството и екипът от преподаватели пожелават успешна учебна година на всички ученици и техните родители!